Institute for Innovation and Development of University of Ljubljana

Kongresni trg 12
1000 Ljubljana

T: +386 (0)1 241 85 97
E: info@iri.uni-lj.si


Who are we?

How to reach us?

 

Iri novice

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>
 

Slovenski forum inovacij 2010

09.11.2010
Peti slovenski forum inovacij, ki bo 2. in 3. decembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, vabi na ogled razstave izbranih inovacij in zanimivega programa z delavnicami, predavanji in okroglimi mizami, namenjenimi podjetnim in inovativnim posameznikom ter vsem, ki jih to področje zanima. Vstop je prost.
Več »
 
 

Vključevanje študentov v dejavnosti IRI UL

29.10.2010
Študentov se že dolgo ne obravnava več zgolj kot posameznike, ki na univerzi le prejemajo znanje – so namreč tudi ustvarjalci novega znanja in novih idej. Zato smo na IRI UL v letošnjem letu na naše dogodke posebej vabili tudi študente, predvsem tiste, ki si želijo raziskovalnih priložnosti.

Več »
 
 

TARGET - Skupnost uporabnikov

27.10.2010
V naslednjih mesecih bomo v Sloveniji oblikovali skupnost uporabnikov platforme TARGET - virtualnega okolja, ki omogoča hitrejše prodobivanje izkušenj in kompetenc na področju proizvodnje za trajnostni razvoj (sustainable global
manufacturing
).

Več »
 
 

IRI UL v Dnevniku

25.10.2010
Zavedati se je treba, da je IRI UL mehanizem, ki je ustrezen in potreben, a je drugačen od obstoječih. Vzor je na primer nemška mreža Steinbeis, kjer so potrebovali 10 let za zagon, pa še nacionalno zakonodajo so morali spremeniti, je v intervjuju za časnik Dnevnik poudaril direktor IRI UL dr. Slavko Dolinšek.

Vse prevečkrat k ocenam učinkovitosti povezovanja akademske sfere in gospodarstva pristopamo pavšalno, ne poznamo dokazljivih, realnih podatkov ali nimamo dobre
analize stanja. S tem delamo krivico tako raziskovalcem kot podjetjem, kaj bistvenega pa na ta način ne spremenimo. Mehanizme za prenos znanja je potrebno oceniti glede na vir ali vrsto znanja; izobraževanje (prenos znanja preko poučevanja, diplomskih, magistrskih ali doktorskih nalog), temeljno raziskovanje (prenos znanja preko znanstvenih publikacij), aplikativno raziskovanje (za prenos znanja imamo na voljo veliko število podpornih institucij; za oblikovanje spin-
off/start-up podjetij, patentov, tehnološki parki in centri, alumni
združenja,..).

Vse to v Sloveniji deluje, sredstva se vlaga v vsa področja, analizo učinkovitosti pa je potrebno narediti za vsako področje posebej - na primer, na temeljnem raziskovanju imamo vrhunske objave, analize učinkovitosti podpornih institucij (vsaj tistih, podprtih z javnimi sredstvi), pa v Sloveniji ni.

Obstaja pa še en mehanizem - znanje kot tržno blago (prenos znanja kot tržna dejavnost, torej prenos tistega znanja, ki ga je možno komercializirati). "Za učinkovitost tega pa potrebujemo podjetniški pristop (prenosnik je podjetnik), upam si trditi,
da ta mehanizem, ki je v tujini običajen in zelo učinkovit, pri nas zaradi različnih vzrokov ne deluje, " je še izpostavil dr. Dolinšek.

Več »
 
 

Šola za prihodnost

12.10.2010
V okolici Johannesburga v Južnoafriški republiki skupina 20 študentov Fakultete za arhitekturo UL in njihovih profesorjev gradi novo učilnico za 30 učencev in knjižnico za osnovnošolce, ki obiskujejo Ithuba Skills College.

Več »
 
 

DMRS - Mentor leta

08.10.2010
Društvo mladih raziskovalcev Slovenije DMRS bo tudi letos podelilo priznanje Mentor Leta, ki je namenjeno najboljšim slovenskim mentorjem mladih raziskovalcev.

Več »
 
 

Veliko zanimanje za hitro izdelavo - konferenca RPDM

05.10.2010
RPDM konferenca (Hiter razvoj in izdelava - koncepti in tehnologije za podporo hitremu razvoju ter izdelavi prototipov in končnih izdelkov) je potekala 30. septembra 2010 v prostorih Fakultete za strojništvo v Ljubljani v organizaciji Univerze v Ljubljani, Fakultete za strojništvo, Inovacijsko-razvojnega inštituta Univerze v Ljubljani, podjetja IB-PROCADD d.o.o. ter ob medijskem partnerstvu z revijo IRT3000 in spletnim portalom Strojnistvo.com.

Najnovejše tehnologije, ki jih uvajamo v delovne procese, so bolj učinkovite. Omogočajo hitrejše in učinkovitejše procese, zmanjšajo čas in optimirajo stroške izdelave, povečujejo produktivnost in izboljšujejo konkurenčnost, ter s tem naredijo pot od ideje do končnega izdelka krajšo in cenejšo.

Prenos znanja na področju procesov in tehnologij lahko demonstriramo le preko konkretnih primerov povezovanja znanstvene sfere in gospodarstva. Tudi RPDM je primer takšnega povezovanje predstavnikov znanosti in podjetij, kar se je pokazalo v obliki  odličnega odziv na konferenco ter visoki udeležbi. Več kot 150-im udeležencem je predavalo 20 priznanih strokovnjakov tako iz znanstvenih kot akademskih krogov iz Nizozemske, Norveške, Belgije, Anglije, Nemčije in
Slovenije, dve predavanji sta potekali tudi preko video povezave.

Več»
 
 

Javni razpis Mladi raziskovalci iz gospodarstva - generacija 2010

04.10.2010
Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije TIA je objavila javni razpis »MLADI RAZISKOVALCI IZ GOSPODARSTVA – GENERACIJA 2010«. Rok za oddajo vloge je petek, 29.10.2010.

Infromativni dan bo v petek 15.10.2010 v prostorih Gospodarske zbornice Slovenje, dvorana A, Dimičeva 13, 1504 Ljubljana, od 17:30 do 19:30 ure.
 
 

Nova rubrika - Ponudba in povpraševanje

27.09.2010
S septembrom začenjamo novo rubriko "P&P" - Ponudba in povpraševanje naših partnerjev. Oglejte si, katere vsebine in  razpisi EU FP 7 jih zanimajo.

Več »
 
 

IRI UL in Mesto Mladih skupaj za inovativnost dijakov

28.09.2010
Na IRI UL spodbujamo inovativnost in odkrivanje ter pridobivanje kompetenc v družbi znanja že pred začetkom študijske poti. Prvi korak za dijake in mlajše študente je lahko tudi natečaj v okviru Mesta Mladih. Upamo, da jih bo ta začetek pripeljal nekega dne tudi do vsebin, ki jih preučujemo v okviru projektov TARGET in IRIS.

Več »
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>