Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani

Kongresni trg 12
1000 Ljubljana

T: +386 (0)1 241 85 97
E: info@iri.uni-lj.si


Kdo smo?

Kako do nas?

 trap ee
 EURL3A
 
 
 
 IRT3000
 trap ee

 Central Europe Research to Innovation Models


Uspešna ekonomska okolja vse bolj poudarjajo pomen prispevka visokošolskih in raziskovalnih institucij k razvoju lokalnega, državnega in nadnacionalnega gospodarstva. Zaradi vse močnejše usmeritve v raziskave, podprte z znanjem, ki omogočajo konkurenčno prednost v globalnem okolju in zaradi jasno izraženih političnih ciljev v smeri večanje javne porabe za raziskave in razvoj v EU, tako na regionalnem, nacionalnem in mednarodnem nivoju, se je izrazito povečala podpora prenosu raziskovalnih rezultatov v tržna okolja (posebej v mala in srednja podjetja - MSP). Še posebej MSP, ki so v glavnem omejena z vlaganji v raziskovalne aktivnosti znotraj podjetja in ki delujejo zunaj močnih tehnoloških okolij, so tisto ciljno okolje, ki lahko največ pridobi preko aktivnosti prenosa tehnologij.

Navkljub močnemu interesu za razvoj inovacijskih sistemov, ki bi omogočili komercializacijo akademskega raziskovanja, izkušnje kažejo, da se pojavljajo naslednji raziskovalni izzivi:
  • kako zasnovati in zagnati uspešne tržne modele s stališča regijske perspektive,
  • kako znotraj prevladujoče akademske kulture omogočiti organiziran in učinkovit prenos tehnologij,
  • kako zagotavljati kritično maso tržno uporabnih inovacij,
  • kako vzpostaviti mrežo lokalnih, državnih in mednarodnih podpornih organizacij ter povezave med gospodarskimi partnerji, strokovnjaki s področja prenosa tehnologij in  tveganim kapitalom,
  • kako učinkovito priti do ciljnih skupin podjetij.

 

Namen raziskav je poiskati dolgoročne odgovore na omenjene izzive in prispevati k povečani konkurenčnosti slovenskih podjetij z ozirom na srednjo Evropo.

Spletna stran
Trajanje: 1.9.2008–31.8.2011
Kontakt: Manca Poglajen

 

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.