Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani

Kongresni trg 12
1000 Ljubljana

T: +386 (0)1 241 85 97
E: info@iri.uni-lj.si


Kdo smo?

Kako do nas?

 trap ee
 EURL3A
 
 
 
 IRT3000
 trap ee
Mednarodni projekt z naslovom People-Centred Development Approaches in Practical and Learning Environments (PEOPLE) je Evropska komisija izbrala za sofinanciranje v shemi Zavezništev znanja 2016 (Knowledge Alliances, Erasmus +). Projekt, v katerem sodeluje devet partnerjev iz štirih držav Evropske unije, koordinira Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani (IRI UL).

Projekt se osredotoča na neskladja med znanji, ki jih študentje humanistike in družboslovja pridobijo med študijem, ter veščinami, ki jih od diplomantov pričakujejo delodajalci iz gospodarstva. Predvsem na področjih antropologije, sociologije, psihologije in drugih sorodnih področij pomanjkanje praktičnih izkušenj, pridobljenih med študijem, pogosto zmanjšuje možnosti zaposlovanja diplomantov v gospodarstvu in prispeva k večji stopnji brezposelnosti mladih, ki končajo študij.

Triletni projekt v vrednosti 905.887,00 EUR povezuje štiri države EU, in sicer Slovenijo, Združeno kraljestvo, Nizozemsko in Češko. V vsaki od držav smo vzpostavili zavezništvo med partnersko visokošolsko in raziskovalno institucijo ter podjetjem s področja energetske učinkovitosti oziroma trajnostne rabe energije:

Slovenija: IRI UL (kooridnator projekta), ZRC SAZU in podjetje Metronik;
Združeno kraljestvo: Univerza Durham in podjetje Kemuri;
Nizozemska: Univerza Vrije Amsterdam in podjetje Alliander;
Češka: Karlova Univerza v Pragi in podjetje VUPS. 

Osrednji namen projekta je razvoj, uvajanje in evalvacija novega modela kroženja znanja med visokošolskim okoljem in gospodarstvom. V projektu PEOPLE bomo oblikovali interdisciplinarne skupine študentov, ki bodo z razvojnimi pristopi, usmerjenimi k ljudem (angl. people-centred development approaches), preizkušali in izboljševali obstoječe izdelke in storitve partnerjev iz gospodarstva ter skušali poiskati nove razvojne priložnosti in rešitve za podjetja. Sodelovanje z industrijskimi partnerji pri reševanju konkretnih razvojnih izzivov bo za študente svojevrstna raziskovalna izkušnja in oblika pridobivanja novih spretnosti in veščin, podjetjem pa bo pomagalo pri razvoju novih rešitev ter prepoznavanju in zaposlovanju mladih in perspektivnih kadrov.

S projektom PEOPLE želimo dolgoročno pripomoči k razvoju in institucionalizaciji sistema kakovostnega visokošolskega izobraževanja, ki bo upošteval potrebe podjetij ter prikazal raziskovalno in aplikativno vrednost sociologije, psihologije, antropologije in drugih humanističnih in družboslovnih področij ter spodbujal zaposlovanje diplomantov s teh področij v gospodarstvu.

Trajanje projekta: 3 leta (1.11.2016 do 31.10.2019)
Vrednost: 905.887,00 EUR
Kontakt: Gregor Cerinšek
Spletna stran projekta

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.