Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani

Kongresni trg 12
1000 Ljubljana

T: +386 (0)1 241 85 97
E: info@iri.uni-lj.si


Kdo smo?

Kako do nas?

 trap ee
 EURL3A
 
 
 
 IRT3000
 trap ee

LTFE


Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko

Laboratorij za telekomunikacije (LTFE)

Laboratorij za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko je najstarejši laboratorij na področju telekomunikacij v Sloveniji. V svoji bogati zgodovini je bil, in je še, pomembna vez med teorijo in prakso, med industrijo in izobraževanjem.

Pedagoško in raziskovalno delo Laboratorija je usmerjeno na področje konvergenčnih komunikacij, interneta in multimedije. Preko 50 stalnih sodelavcev se skupaj z zunanjimi sodelavci ter študenti vključuje v raziskave, razvoj, implementacijo in testiranje sodobnih komunikacijskih in multimedijskih sistemov in storitev na različnih interdisciplinarnih področjih njihove uporabe. Pomembno področje dela predstavlja načrtovanje in razvijanje zlitih storitev in večdostopovnih sistemov, osnovanih na fiksnih in mobilnih platformah ter zasnova, izvedba in evalvacija zahtevnih testiranj in verifikacij produktov in rešitev na vrhunski profesionalni tesno-merilni opremi.

Na kakovost temeljnih in aplikativnih raziskav ter razvojnih rezultatov, ki potekajo v okviru številnih domačih in mednarodnih projektov, kažejo objave v visoko citiranih mednarodnih revijah, patentne prijave ter številni izdelki, tehnološke rešitve ter storitve za slovenska in tuja podjetja. Usmerjenost v inovacije, tržno uporabne rezultate ter storitve za naše naročnike potrjuje tudi dejstvo, da več kot 50% prihodkov ustvarimo iz naslova raziskovalnih in projektov za gospodarstvo. Naročnikom nudimo celovit nabor R&R storitev, vključno z analizami, raziskavami, zasnovo, razvojem, testiranjem, usposabljanjem in vzdrževanjem.

Temeljna in aplikativna znanja ter bogate izkušnje, pridobljene na razvojno raziskovalnih projektih, smo združili v niz usposabljanj, strokovnih delavnic in seminarjev. V okviru teh delavnic, ki jih izvajamo pod blagovno znamko ICT-ACADEMY,  slušateljem iz gospodarstva in institucij posredujemo najnovejša teoretična in praktična tehnološka znanja.

S tesnim povezovanjem študijskega programa s temeljnimi raziskavami, razvojnimi in raziskovalnimi projekti ter z bogatim znanjem, pridobljenim v sodelovanju z industrijskimi partnerji, združujemo teorijo in prakso ter ustvarjamo sodoben mednarodno primerljiv študij telekomunikacij in multimedije najvišje ravni kakovosti.


Ključna raziskovalna področja in tehnologije

•    zagotavljanje kakovosti storitev in uporabniške izkušnje v sodobnih komunikacijskih sistemih
•    konvergenčna inteligentna dostopovna omrežja ter tehnologije interneta prihodnosti
•    komunikacijske platforme, tehnologije in vmesniki Interneta stvari
•    analize, raziskave, zasnove, razvoj , testiranje komunikacijskih protokolov (SS7, SIGTRAN, AAA), vključevanje v jedra operacijskih sistemov (LINUX, VxWorks) za delovanje v realnem času
•    komunikacije v aktivnih energetskih omrežjih (SmartGrid)
•    načrtovanje in razvoj konvergenčnih, mobilnih in multimedijskih aplikacij in storitev
•    tehnologije, načrtovanje sistemov in storitev za e-zdravje in e-izobraževanje
•    tehnologije in večmodalni vmesniki za multimedjsko podprto uporabniško izkušnjo naslednje generacije 
•    dostopnost za vse in aplikacije za uporabnike s posebnimi potrebami
•    načrtovanje multimedijskih ter predvajalnih in distribucijskih sistemov

Ključna oprema

Raziskave in razvoj ter testiranja in verifikacije za naročnike iz industrije izvajamo s pomočjo zmogljivega sodobnega merilnega in testnega okolja (TestCenter) ter s pomočjo sodobne komunikacijske in multimedijske infrastrukture, vzpostavljene s profesionalnimi operaterskimi sistemi.

Ključno opremo sestavljajo:
•    profesionalna merilna oprema Spirent STC
•    profesionalni omrežni analizator Agilent DNA ter 2 × Endance DAG sistem
•    virtualna strežniška infrastrukture VMWare vSphere ter SAN diskovno polje, zmogljivi podatkovni strežniki
•    visoko zmogljivo IPv4/IPv6 testno omrežje,
•    heterogeno širokopasovno dostopovno omrežje z vsemi najpomembnejšimi tehnologijami (ADSL, ADSL2+, VDSL, VDSL2, FTTH, WiMAX 802.16D, WiMAX 802.16e, HSxPA, DOCSIS), ki jih zagotavljajo slovenski ponudniki
•    testne makete WiMAX, NATO »TACOMS«, NGN/IMS (IMS – Fraunhofer FOKUS, Asterix VoIP system, SER VoIP sistem)
•    profesionalna multimedijska merilna oprema:
o    Harris multiformat HD/SD-SDI and Analog signal monitor,
o    DekTec SDI Analyzer and Monitor, DekTec MPEG-2/AVC Video ES and Quality Analyzer,
o    DekTec Transport Stream Analyzer
o    DekTec Transport Stream Jitter Analyzer
o    DekTec RF Analyzer and Monitor
•    avdio – video produkcijska oprema (kamere ProHD JVC, full HD JVC, ProHD Sony, Sony BRC300 daljinsko vodene kamere, video mešalne mize, avdio mešalne mize, audio-video matrika 16×16, studijske luči in ostala avdio oprema
•    video produkcijska oprema Apple (iMac in MAC Pro delovne postaje, Xserve strežnik in diskovno polje ES 6216SX storage 32TB)
•    predvajalni in distribucijski sistem (DVB-T/H VHF and UHF modulatorji in demodulatorji, DVB multiplekser, DVB-T sprejemnik, DVB analzator, večnamenska ASI / IP stream postaja z orodji za analizo, ASI/SDI streamer, referenčni monitorji JVC and Sony).

Kratka predstavitev

povezava

Spletna stran

povezava

Kontaktna oseba

prof. dr. Janez Bešter, predstojnik laboratorija
povezava
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.