Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani

Kongresni trg 12
1000 Ljubljana

T: +386 (0)1 241 85 97
E: info@iri.uni-lj.si


Kdo smo?

Kako do nas?

 trap ee
 EURL3A
 
 
 
 IRT3000
 trap ee

Energijsko varčna Univerza v Ljubljani


S svoji vizijo na področju trajnostnega ravnanja z energijo želi UL postati referenčni primer za stavbe javnega sektorja. To se nanaša tako na energetsko učinkovitost, kot tudi na rabo lokalno razpoložljivih obnovljivih virov in kakovostno notranje okolje. Na ta način bodo stavbe UL med najbolj učinkovitimi znotraj javnega stavbnega fonda, saj bo UL že pred letom 2020 presegla EU in nacionalne cilje na področju varčne rabe energije v stavbah. S takšno energetsko strategijo so se identificirale vse članice, področje energetike je tudi opredeljeno kot eno ključnih področij UL, kamor se načrtno usmerja aplikativne raziskovanje in komercializacija rezultatov raziskav.
 
Strateški mehanizmi za doseganje ciljev energetske politike UL so: oblikovanje energetskega koncepta za UL, imenovanje integralnega energetskega managerja kot skrbnika za izvajanje strategije, spremljanje rabe energije preko ustreznega informacijskega sistema ter vpeljava standarda za podporo aktivnemu ravnanju z energijo. Na ta način bo UL letno obnovila vsaj 6 % stavb (uporabne površine) in približno v 20 letih vse svoje stavbe preoblikovala v energetsko učinkovite skladno z EU in SLO zavezami. Z obnovo se bo izboljšalo notranje bivalno ugodje, z znižanjem stroškov za energetsko oskrbo pa se zmanjša tudi ranljivost ob spremembah cen energentov. Poleg tega bo energetska obnova dobra spodbuda za nacionalno industrijo.
 
V energetski prenovi stavb UL  deluje IRI UL deluje kot organizator (oblikovanje in vodenje  potencialnih interdisciplinarnih projektov) – združuje strokovnjake UL v interdisciplinarne ekipe (princip zavezništev znanja) ter s povezovanjem s strokovnimi znanji iz gospodarstva gradi nova znanja in dodatne kompetence na področju trajnostne energetike in celovite obnove stavb.

Seminarji


Seminar Energetsko varčne stavbe

Na Univerzi v Ljubljani je 7. maja 2014 potekal seminar z naslovom Energetsko varčne stavbe. Seminar je bil namenjen različni ciljni publiki (upravniki stavb, tajniki fakultet, predstavniki industrije,..). S seminarjem smo želeli udeležencem predstaviti predvsem ključne informacije glede prenove javnih stavb, možnosti financiranja glede na nove finančne perspektive, možnosti vključevanja javno/zasebnega partnerstva in skladnost z novim energetskim zakonom.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.