14 Jun 2017

Uspešno izvedena sekcija kompozitov v okviru 9. industrijskega forum IRT 2017

6. junija 2017 je v  soorganizaciji Erasmus+ projekta CompoHUB v Portorožu prvič potekala sekcija »Kompoziti in lahke konstrukcije« na 9. industrijskem forumu inovacij, razvoja in tehnologije (IRT) 2017.

Tradicionalni Industrijski form IRT 2017 je potekal 5. in 6. Junija 2017 v Portorožu. V prvem dnevu smo predvsem z vidika zaposlovalcev izpostavili pomen razvoja talentov za bodoči razvoj slovenske industrije in družbe kot celote.

Drugi dan pa je največ pozornosti pritegnila sekcija »Kompoziti in lahke konstrukcije«, katere se je udeležilo več kot 80 predstavnikov kompozitnih podjetij, izobraževalnih ustanov, raziskovalnih inštitutov ter društev in ljubiteljskih združenj.

Uvodni del je bil namenjen predstavitvi rezultatov Erasmus+ projekta CompoHUB, s posebnim poudarkom na spletni učni platformi ter izvedenih pilotnih izobraževanjih.

V nadaljevanju so nekatera uspešna slovenska podjetja (Akrapovič, Pipistrel, Aereform, Elanpredstavila svojo dejavnost na področju kompozitne izdelave; univerzitetni raziskovalni inštituti pa so predvsem osvetlili trenutno stanje in prihodnje razvojne izzive na področju kompozitnih materialov in tehnologij.

Posebno navdušenje pa so poželi dijaki Waldorfske šole v Ljubljani, ki so predstavili njihov celoviti problemsko-naravnani razvoj električno napajanega terenskega vozila Eltrak,namenjenega pripravi tekaških smučin, ki je izdelan iz kompozitnih materialov.

Program si lahko ogledate na sledeči spletni strani (Dvorana 4).  Zelo uspešno konferenco lahko podoživite v foto galeriji, podrobno pa bomo o dogajanju poročali tudi v prihodnjih številkah revije IRT3000.