24 Sep 2020

Antropologija med štirimi stenami

Konec septembra je pri Založbi ZRC izšla nova knjiga dr. Dana Podjeda, sodelavca IRI UL, v kateri je strnil poljudne zapise, ki jih je med pandemijo covid-19 objavljal po spletnih omrežjih. V tem času je, ujet med štiri stene, začel opazovati sebe in svoje bližnje ter zapise objavljati po spletu. Tako je nastal nenavaden dialog med antropologom, torej opazovalcem, ki se je med samoosamitvijo prelevil v razkazovalca, in družbo, ki je spremljala in komentirala njegove čudne navade: od razkuževanja nakupljene hrane in tuširanja steklenic do zalezovanja ptic, ki so se naselile na opustelem igrišču. Spremno besedo h knjigi z naslovom Antropologija med štirimi stenami je napisala Vesna Milek, televizijska voditeljica in publicistka, s katero sta knjigo tudi predstavila občinstvu.

Podjedov prvi zapis, ki je objavljen v knjigi, je nastal po tem, ko je obiskal bližnje nakupovalno središče in se čudil novim navadam. Ljudje z maskami na obrazu so se, kot je opazil, premikali drugače kakor pred razglasitvijo epidemije in kupovali ogromne količine toaletnega papirja. Po teh prvih opažanjih je pisal in objavljal vsak dan, in to več kot mesec dni, ter zapise sproti prevajal v angleščino pod naslovom Indoor Anthropology. Kot pravi v spremni besedi h knjigi, je popisovanje situacije zanj postopno postalo najprej obred, pozneje pa skoraj že služba. Ob njegovih zapisih se je namreč začelo javljati vse več ljudi, ki so se odzivali na zapise in jih komentirali – tudi ti komentarji, ki prikazujejo družbeni »tok misli«, so objavljeni v knjigi.

Podjed je v knjigi predstavil številne anekdote iz lastnega življenja, hkrati pa je skušal opozoriti na nekatere izzive, ki so pomembni za družbo in svet. Predvsem ga skrbi, da smo med pandemijo ponotranjili premalo koristnih navad, vključno z zmanjšanjem ogljičnega odtisa. »Glede na to, kako hitro in brezbrižno smo po karanteni planili nazaj v življenje, v varno zavetje leta 2019, vse bolj dvomim, da se nam bo posrečilo ob virusnem pretresu bistveno spremeniti družbo,« pravi avtor knjige in ob tem dodaja, da še vedno ostaja optimist. Po njegovem mnenju je izkušnja s karanteno, ki smo jo doživljali skupaj in hkrati vsak po svoje, vsakogar med nami tudi nekoliko spremenila in nas vendarle nekoliko premaknila kot globalno skupnost ter nas pripravila na večje pretrese – vključno s podnebno krizo –, ki nas čakajo v prihodnosti.