10 Mar 2021

Kaj si mislimo o energetskih izkaznicah?

Spodbuditev trga obnov stanovanjskih stavb je pomemben izziv prehoda v trajnostno prihodnost. Spada med ključne cilje Vala obnov EU (EU Renovation wave), programa EU, ki spodbuja naložbe v energetsko učinkovitost v stavbah. Pri tem pomembno vlogo igrajo energetske izkaznice stavb. Nedavno smo povzeli rezultate projekta U-CERT, v katerem iščemo rešitve za njihovo izboljšavo. Ugotovili smo, da ljudje energetske izkaznice slabo razumejo in jih ne uporabljajo. Večji del tako laične kot strokovne javnosti jih zato v praksi dojema predvsem kot administrativno nujnost.

Kolegi z Madžarske so udeležence U-CERT fokusne skupine prosili, naj z vprašaji označijo, česa ne razumejo, in s kljukicami, kar se jim zdi zanimivo in uporabno.
Zgoraj je nekaj ilustrativnih izsekov ene od izkaznic.

To spoznanje, četudi na prvi pogled banalno, je bistveno. Stroka namreč prav koristi za uporabnike – tako lastnike nepremičnin kot tudi kupce in najemnike – izpostavlja kot namen in hkratno prednost energetskega certificiranja. Komu oz. čemu torej služijo izkaznice, ki so ljudem v praksi bolj v nadlego kot v korist – sistemu, strokovnjakom, ali vsem ljudem? Strokovnjaki, kot se je to pokazalo v raziskavi, glede tega niso enotnega mnenja.

Četudi je konsenz glede orisanih vprašanj bistvenega pomena za nadaljnji razvoj izkaznic, U‑CERT ostaja zvest izhodiščnemu poslanstvu – razvoju novih uporabniku prijaznih energetskih izkaznic. Vabimo vas, da se nam v naših prizadevanjih pridružite in se udeležite spletne delavnice Energetske izkaznice za stavbe po meri ljudi, ki bo v torek, 30. marca 2021, med 12:00 in 13:30 uro. Tam bomo IRI UL v sodelovanju s predstavniki mreže projektov Next Generation EPCertificates in združenjem REHVA predstavili izsledke raziskave in spregovorili o tem, kaj si ljudje resnično mislijo o energetskem certificiranju in energetskih izkaznicah. Sedaj so na voljo tudi videoposnetki in PDF predstavitve predavanj.

Naše ugotovitve lahko najdete tudi v dveh zajetnih poročilih, ki smo jih pripravili v sodelovanju s konzorcijskimi partnerji. Veseli bomo vaše pozornosti in morebitnih odzivov. Vaše razmišljanje lahko delite z nami tudi na družabnih omrežjih projekta U-CERT (in; FB; TW), ali pa na uradni U-CERT spletni strani. Vse bolj angažirane pa vabimo, da prispevate svoje komentarje na zadnjo direktivo Evropske komisije o energetski učinkovitosti stavb. Iniciativa je odprta do 22. marca. Prihodnost energetskega certificiranja v Evropi in svetu je tudi v vaših rokah.