15 Dec 2016

Kako obvladati stres in razvijati svoje potenciale?

Predstavljamo vam prispevek dr. Franca Giderja, člana strokovnega sveta IRI UL, ki se zadnjih nekaj let s programom Bizinaizi intenzivno posveča tudi ozaveščanju in širjenju znanja o tehnikah obvladovanja stresa in razvijanju lastnih potencialov tako na delovnem mestu, kot v vsakdanjem življenju. Dr. Gider na lastnem primeru in zgledu odgovarja na pomembno vprašanje, ki si ga v življenju slej ali prej zastavi vsak izmed nas. Upamo, da boste  spodnjem prispevku našli dragoceno spodbudo za negovanje notranjega miru.

Velikokrat me ljudje sprašujejo ali je možno doseči življenje ‘bizi na izi’. To pomeni, da smo aktivni, ampak se pri tem ne izčrpavamo. Verjamem, da je to možno, vendar se moramo takšnega načina življenja naučiti. Sam se ga učim že več kot deset let. Pot ni enostavna, saj je potrebno spreminjati sebe in svoje dojemanje sveta in posla, kar pa ne gre čez noč.  

Prvemu vprašanju pogosto sledi drugo vprašanje in sicer: »Kaj bom pa od tega imel?« Odgovor je relativno preprost: več svobode in boljši razvoj potencialov. Več svobode pomeni, da bo vse manj okoliščin, ki nas bodo spravljale v negativna čustvena stanja. Dejstvo, da potencial ljudi v današnjem času ni povsem izkoriščen. Verjetno si predstavljate, da toga organizacijska struktura, pomanjkljiva komunikacija, slabi medsebojni odnosi in razni pritiski ne morejo ugodno vplivati na inovativnost in delovno učinkovitost ljudi. Če živimo v zakrčenem stanju, je zelo težko biti učinkovit in inovativen ter razvijati svoje potenciale.

Kako se torej lotiti učenja življenja bizi na izi? Največja napaka, ki jo ljudje delamo, je ta, da delujemo v dveh različnih režimih: aktivnem in sproščenem. Človek današnjega časa pogosto uporablja stavke kot so: »Še tole naredim, potem si vzamem čas za počitek« ali »Komaj že čakam vikend oziroma dopust, da pridem k sebi.«Skratka, ljudje delujemo kot baterije, ki se v aktivnem režimu praznijo, v sproščenem pa polnijo. Vsi pa vemo, da baterija v mobilnih telefonih sčasoma izgublja svojo kapaciteto. Tudi pri ljudeh raven življenjske energije postopoma upada. Hitrost upadanja energije je odvisna od več dejavnikov.

 

Ljudje v aktivnem režimu delovanja večinoma delujemo pod pritiski, nesproščeni, v prisilni drži telesa in izpostavljeni različnim škodljivim vplivom iz okolice. Stres je pogost spremljevalec mnogih ljudi. V takem stanju človek ni energijsko pretočen, kar pomeni da troši svojo energijo. Poleg tega naše počutje ni pozitivno, kar pomeni da od sebe sevamo negativne vibracije. Te pa, kot vemo, nase pritegnejo še več negativnih vplivov in že smo v začaranem krogu negativnosti. V sproščenem režimu delovanja velikokrat ljudje hočejo nadomestiti zamujeno. Zgodi se, da pretiravajo z zabavo, športom ali hobiji, kar namesto energijske napolnitve povzroči energijsko izčrpavanje. Še dodatno jih energijsko izčrpajo zapleteni medčloveški odnosi, ki nastanejo zaradi pomanjkanja časa in pretirane aktivnosti. Do izgorelosti potem ni več daleč.

 

Če hočemo doseči dolgoročno dobro počutje in zdravje, se moramo naučiti živeti tako, da nam tudi v aktivnem režimu energija ne bo odtekala (podobno kot aparat, ki je namesto na baterijo priključen na električno omrežje). Obstajajo različne tehnike, s pomočjo katerih lahko tudi v aktivnem režimu dosežemo energijsko pretočnost. Najbolj enostavna je na primer ta, da si večkrat na dan vzamemo minutko časa za to, da trikrat globoko vdihnemo in izdihnemo. Lahko se pa naučimo tudi bolj zahtevnih in učinkovitih tehnik (kot sta npr. energijsko sproščanje in qigong, kitajska veščina negovanja zdravja).

Dr. Franc Gider, Bizinaizi