16 Nov 2018

Kako zmanjšati porabo energije v 250 milijonih evropskih domov

»Tehnološke rešitve so na voljo, zdaj je treba prepričati še ljudi, naj jih uporabljajo,« je bilo eno ključnih sporočil mednarodne konference Retrofit Europe, ki je bila 5. in 6. novembra 2018 v nizozemskem Eindhovnu. Na konferenci so se osredinili na visokoleteč cilj, ki čaka Evropsko unijo: obnoviti 250 milijonov bivališč, da bodo imela ničeln ogljični odtis. Tako bo EU bistveno prispevala k uresničevanju mednarodnega načrta za omejitev dviga globalne temperature za največ dve stopinji.

Na konferenci je sodeloval tudi IRI UL in predstavil rešitve, ki jih razvija v projektih PEOPLE, MOBISTYLE in TripleA-reno. Dr. Dan Podjed, sodelavec inštituta, je v vabljenem uvodnem predavanju pojasnil, da morajo tehnologije, ki nastajajo v različnih podjetjih in projektih, v prvi vrsti služiti ljudem. Da bi jih ljudje uporabljali, pa morajo biti razumljive in smiselne. Poudaril je, da to pogosto ne drži, in občinstvu pokazal uporabniške vmesnike naprav, ki jih najdemo v skoraj vsakem domu. Za primer je izbral pralni stroj, termostat, kuhinjsko pečico in stikalo za luč s senzorjem. Vse te naprave ljudem pogosto otežijo življenje, namesto da bi jim ga olajšale, ker niso izdelane po načelu razvoja, usmerjenega k ljudem. Podjed je opozoril, da bodo proizvajalci tehnologij morali pozabiti na ekspertne pristope in začeti upoštevati posameznike in skupnosti, ki jih navadno še vedno imenujejo »uporabniki« (ali celo »končni uporabniki«), »stranke« in »kupci«. Vsi ti izrazi so po Podjedovem mnenju zgrešeni, saj ljudi pasivizirajo, namesto da bi jih spodbudili k soustvarjanju rešitev za prihodnost.

Tej temi so se podrobno posvetili še na delavnici o renovacijah, usmerjenih k uporabnikom, ki so jo priredili predstavniki projektov MOBISTYLE in TripleA-reno, dr. Dan Podjed, dr. Simona D’Oca in Ana Tisov. Kot so opozorili na začetku delavnice, med strokovnjaki še vedno prevladuje mnenje, da energijo porabljajo stavbe, čeprav jo dejansko porabljajo ljudje. Zato je pri razvoju novih rešitev najprej treba spoznati vedenjske vzorce in navade, povezane z uporabo energije, ter razumeti, kako se oblikujejo in sprejemajo odločitve za prenovo stavb. Kako pomembni so človeški dejavniki, pa so očitno že vedeli udeleženci delavnice, ki so prav te vidike s pomočjo spletnega glasovalnega sistema »v živo« izglasovali kot bolj pomembne od tehničnih. Ko so jih prireditelji vprašali, kateri je glaven motivacijski dejavnik za prenovo domov, so na prvo mesto postavili prihranke, in sicer pred estetskimi vidiki, zdravjem in dobrim počutjem ter sosedskim pritiskom, ki deluje po načelu, »če je hišo obnovil sosed, jo bom pa še jaz«.

Simona D’Oca (Huygen Installatie Adviseurs) je predstavila projekt TripleA-reno (Obzorje 2020), v katerem je partner tudi IRI UL.

Dobro obiskano prireditev Retrofit Europe, ki je poleg predavanj, delavnic in okroglih miz ponudila še veliko možnosti za neformalne razprave, so sklenili z diskusijo, na kateri so poleg dr. Podjeda sodelovali Sorcha Edwards, generalni sekretar evropskega združenja Housing Europe, ki upravlja 26 milijonov oziroma 11 odstotkov evropskih domov, dr. Tiziana Buso iz evropske federacije za ogrevanje, prezračevanje in klimatske naprave REHVA, Spyridon Pantelis iz mednarodne zveze lastnikov nepremičnin UIPI, dr. Annarita Ferrante z Oddelka za arhitekturo Univerze v Bologni, dr. Simona D’Oca iz podjetja Huygen Installatie Adviseurs, ki koordinira projekt TripleA-reno, ter Harriët Tiemens, ki je na prireditvi v Eindhovnu zastopala mrežo lokalnih oblasti za trajnostni razvoj ICLEI.