28 Jan 2021

Od industrije 4.0 k družbi 5.0 in svetu 6.0

Kaj pomenijo številke, ki spominjajo na različice računalniških programov? Če jih dodamo na konec besede »industrija«, potem skušamo z njimi opozoriti na revolucije, ki so preobrazile svet: od parnega stroja prek elektrike in digitalizacije do »pametnih« strojev in tovarn, ki zagotavljajo avtomatizacijo proizvodnje.

Običajno imamo ob teh številkah v mislih tehnološki napredek. Kaj se tačas dogaja z družbo? Bo v tovarnah prihodnosti še prostor za ljudi? In kakšen svet ustvarjamo, ko prepuščamo delo in nadzor napravam? Bomo živeli bolj lagodno, ko bodo »Japonci delali za nas«, kot so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja prepevali Gast’r’bajtr’s, torej predhodniki Demolition Group? (Pri tem so ob omembi »Japoncev« imeli v mislih japonske stroje, vključno s sintetizatorji in napravami za ritem, ki glasbenikom olajšajo ustvarjanje.) Ali pa nas čaka distopičen scenarij, podoben tistemu iz filmov Terminator in Matrica? Tudi o tem bodo spregovorili na konferenci LABOURTECH 2021, ki jo 10. februarja prirejajo ob zaključku evropskega projekta HubIT. Namen dogodka je razumevanje dolgoročnih družbenih in gospodarskih posledic tehnoloških inovacij, ki prispevajo k izboljšanemu povezovanju med napravami (M2M), pospešku Industrije 4.0 in razraščanju interneta stvari (IoT). Govorili bodo tudi o ne tako oddaljeni prihodnosti, ki jo snujemo že zdaj, ko v življenje vnašamo vse več pametnih naprav, ki nas spremljajo na vsakem koraku, od pametnih telefonov in sesalnikov do pametnih zobnih ščetk. Do leta 2030 bo po napovedih na svetu od 25 do 100 milijard bolj ali manj pametnih stvari, ki bodo povezane v omrežje in nas bodo spremljale in vplivale na naše življenje.

O tem, kakšen bo vpliv nastajajočih tehnologij na prihodnost trga dela in družbeni svet, bo na konferenci LABOURTECH 2021 najprej spregovoril Árpád Rab, futurist, sociolog in antropolog ter izredni profesor na Univerzi Corvinus v Budimpešti. Na okrogli mizi, ki bo sledila, bodo mnenja soočili antropolog Dan Podjed, sodelavec ZRC SAZU in IRI UL ter izredni profesor na Univerzi v Ljubljani, raziskovalec Marco Wedel s Tehniške univerze v Berlinu, Rui Tocha, direktor CENTIMFE, POOL-NET in European Tooling Platform, Jérémie Poiroux, doktorski študent in predavatelj na področju digitalne sociologije in dizajna, Maria Teresa Pereira, direktorica področja digitalne transformacije na inštitutu ISEP iz Porta, ter predstavnik madžarskega ministrstva za finance Peter Keller.

Glede na to, da bodo na dogodku zastopani tako strokovnjaki s področja tehniških ved in inženirstva kot tudi družboslovci in humanisti, se bodo poleg Industrije 4.0 dotaknili tudi vprašanj, povezanih z Družbo 5.0, ki je po eni od razlag družba po meri ljudi, ki skuša uravnotežiti gospodarski napredek z reševanjem družbenih problemov, v njej pa se enakovredno prepletata digitalni in fizični svet. No, in ob nastajanju takšne družbe morda že vstopamo v novi svet, Svet 6.0, v katerem bo po mnenju Maxa Tegmarka, fizika in raziskovalca umetne inteligence, vzniknila nova oblika inteligentnega življenja: Življenje 3.0. To pa ne bo več utemeljeno na ogljiku, temveč na siliciju. A to je že druga zgodba …