28 Jan 2016

Sodelovanje antropologov in inženirjev za spodbujanje trajnostne mobilnosti

V Budimpešti poteka od sredine januarja raziskava o navadah ljudi v prometu, ki jo izvajajo v interdisciplinarnem projektu DriveGreen, pri katerem sodelujejo podjetje CVS Mobile, Znanstvenoraziskovalni center SAZU in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Glavni namen triletnega projekta, ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, je razvoj intuitivne in za uporabnika prijazne mobilne aplikacije, ki bo pomagala zmanjšati izpuste toplogrednih plinov, in sicer s spremljanjem vozniških navad in spodbujanjem okoljsko odgovornih – in tudi bolj zdravih – oblik urbanega transporta, kot so hoja, kolesarjenje in uporaba javnega prevoza. 

Primerjalno raziskavo so že zaključili v Ljubljani in Beogradu, po Budimpešti pa se bodo napotili še v britanski Newcastle in turški Istanbul.

Slika 1: Od januarja poteka raziskava o mobilnostnih praksah v madžarski prestolnici Budimpešti, po kateri se prevaža skoraj milijon osebnih vozil. (Foto: Dan Podjed.)

Slika 2: V projektu DriveGreen ugotavljajo, kako lahko v različnih mestih spodbujamo trajnostne oblike mobilnosti, kot so hoja, kolesarjenje – in tudi uporaba javnega prevoza.
(Foto: Dan Podjed.)

Slika 3: Ali se ne bi v središče mesta raje odpravili peš? Parkiranje namreč povzroča preglavice v vseh večjih mestih.
(Foto: Dan Podjed.)

“Pri raziskavi na različnih lokacijah nismo pozorni le na tehnične vidike, denimo na infrastrukturo in stanje voznih parkov v mestih, temveč se posvečamo tudi družbenim in kulturnim dejavnikom, ki sooblikujejo navade na cesti,” poudarja vodja projekta dr. Dan Podjed z ZRC SAZU in dodaja, da so antropološki pristopi, denimo opazovanje z udeležbo in intervjuji, lahko ključni za razvoj uspešnih inženirskih rešitev – posebej če želimo, da so prilagojene ljudem in okolju, v katerem živijo.

Delovanje nove mobilne aplikacije bodo premierno predstavili v Ljubljani, in sicer v petek, 18. marca 2016. Več o tem v naslednjih novicah.

Več informacij o projektu DriveGreen.