15 Apr 2020

Zmanjšanje tveganj prenosa okužb s kljuk

Pandemija virusa COVID-19 je naš način življenja korenito spremenila. Marsikatere vsakodnevne prakse, o katerih še pred dobrim mesecem dni nismo niti razmišljali, so zdaj v središču naše pozornosti. Ena izmed takšnih je dotik. Medtem ko se stikom z ljudi lahko dokaj uspešno izognemo, so naše roke nepogrešljivo orodje, obenem pa tudi potencialne prenašalke virusov in mikroorganizmov.

V kontekstu interakcije človeka s stavbo, s čimer se ukvarjamo npr. v projektu MOBISTYLE, je veliko možnosti za izboljšave, tako na področju zdravja, nižanja rabe energije in izboljšanja naših bivanjskih razmer. Poleg tehničnih rešitev imajo pomemben vpliv tudi naše prakse;  interakcijo s svojo okolico lahko v skupno dobrobit izboljšamo tudi z nekaj temeljnimi spremembami v načinu vedenja, ki jih v teh tednih pospešeno poudarjajo strokovnjaki, npr. izogibanje dotikanja obraza, umivanje rok ob prihodu domov in podobno. Načine uporabe stavb lahko v času, ki ga preživljamo doma, izboljšamo z nekaj preprostimi ukrepi, kot so prezračevanje prostorov z rednim odpiranjem oken, ugašanjem luči in uporabo stopnic namesto dvigal. Še posebno pomembno pa je, da smo pozorni na tiste kritične točke, kjer je verjetnost za prenos okužb največja, in to seveda ne velja le v času pandemije. Najbolj očitni krivci so kljuke v stavbah, ki jih uporablja več ljudi, to so večstanovanjske in poslovne stavbe ter javne ustanove. V raziskavi, ki je bila opravljena na primeru pisarn, hotelov in zdravstvenih ustanov, so na primer ugotovili, da se je virus v dveh do štirih urah z ene kljuke prenesel na roke 40-60 odstotkov uporabnikov stavb.

Kaj lahko storimo? Sodelavec IRI UL, mag. Jure Vetršek, je sodeloval pri akciji, s katero so v sodelovanju s podjetjem Skitti d.o.o. skušali omiliti prenos okužb preko kljuk. Izdelali so nožna odpirala za vrata, ki v primeru elektronskih ključavnic omogočajo in olajšajo odpiranje vrat brez vsakršnega stika z roko.  Pri vratih, kjer se zatič ne umakne avtomatsko, si pomagamo s komolčnim pritiskom na kljuko, nato pa vrata povlečemo oziroma odrinemo z nogo.

Kovinsko-predelovalno podjetje se je na potrebe časa odzvalo hitro in učinkovito. Prvih 230 odpiral, ki so sicer že naprodaj, so podarili občini Zagorje, ki jih je v nekaj dneh namestila po večstanovanjskih stavbah in drugih objektih, kjer se giblje večje število ljudi. Na spletni strani www.odpriznogo.si si lahko ogledate, kako so nam odpirala lahko v pomoč pri odpiranju vrat.