• O NAS
    • Predstavitev
    • Ekipa IRI UL
    • Partnerji
  • PODROČJA
    • Oddelek za aplikativne družboslovne raziskave
    • Oddelek za učinkovitost in grajeno okolje
    • Oddelek za trajnostne energetske rešitve
    • Odgovorno raziskovanje in inoviranje
  • STORITVE
    • Povezovanje z industrijo
    • Izobraževanja in usposabljanja
    • Razvoj učnih modelov
  • PROJEKTI
  • NOVICE
  • KONTAKT
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • youtube
sl
en
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • youtube
sl
en

EENOVA

Energetska učinkovitost v vrednostnih verigah regionalne predelave hrane

Razpis za zbiranje predlogov

LIFE22-CET-EENOVA

Trajanje

01.10.2023 –  31.10.2026

Skupni upravičeni stroški

€ 1 457 655

Spletna stran in družbena omrežja projekta

eenova-project.eu

Twitter/X: @EENOVA_Project

LinkedIn: EENOVA

Kontaktna oseba na IRI UL

Jure Vetršek

Konzorcij projekta

  • Conplusultra Gmbh  
  • Business Upper Austria – Oo Wirtschaftsagentur Gmbh 
  • Energy Efficiency In Industrial Processes Asbl 
  • Kliynteh Bulgaria 
  • Agrifood Lithuania Dih  
  • Asociatia Clusterul Agro-Food-Ind Napoca 
  • Univerza V Ljubljani 
  • Inovacijsko-Razvojni Institut Univerze V Ljubljani 

Izziv

EENOVA se ukvarja z reševanjem ključnih izzivov, povezanih z veliko odvisnostjo prehranske verige od fosilnih goriv. Glavni cilji se vrtijo okoli spodbujanja energetsko učinkovitih rešitev, ocenjevanja in izboljševanja energetske učinkovitosti, povečanja uporabe obnovljivih virov energije in hkratnega zmanjševanja ogljičnega odtisa v petih regionalnih vrednostnih verigah, ki zajemajo pet različnih živilskopredelovalnih podsektorjev in držav. Te vrednostne verige in njihove lokacije so naslednje:

  • Pekarna – Avstrija (AT)
  • Meso – Romunija (RO)
  • Voda in brezalkoholne pijače – Litva (LT)
  • Vinarstvo – Bolgarija (BG)
  • Mleko in mlečni izdelki – Slovenija (SI)

Cilj

Glavni cilj projekta EENOVA je usmerjati podjetja, ki delujejo v teh vrednostnih verigah, k uresničevanju in izvajanju prilagojenih energetskih izboljšav.

Naša metodologija se osredotoča na izkoriščanje edinstvenih regionalnih značilnosti teh vrednostnih verig, ki jih sestavljajo predvsem mala in srednje velika podjetja ter večja podjetja. To dosežemo z opredelitvijo skupnih korakov, ki spodbujajo ozaveščenost, sodelovanje in učinkovito izvajanje energetsko učinkovitih praks med posameznimi podjetji, ki pripadajo določenim vrednostnim verigam predelave hrane. Pri tem osredotočanju na posamezne in medsebojno povezane pogoje znotraj vrednostnih verig upoštevamo regionalne razlike v zakonodaji, standardizaciji in poslovnih okoljih.

Namen

Na podlagi uspehov naših petih študij primerov bo EENOVA razvila prilagodljiv model ponovitve, ki ga je mogoče uporabiti za druge vrednostne verige v istih ali različnih regijah in sektorjih. Sprejetje tega modela bo olajšano z dejavnim vključevanjem ključnih zainteresiranih strani, vključno s sektorskimi združenji in predstavniki finančnega sektorja.

Poleg tega naši projektni partnerji tesno sodelujejo pri iskanju inovativnih rešitev, ki vključujejo tehnološke izboljšave, trajnostne poslovne modele in potrebne ukrepe politike. Namen tega sodelovanja je okrepiti živilskopredelovalne podsektorje in jim omogočiti, da sprejmejo energetsko učinkovite prakse in postanejo energetsko pametni.

Novičniki

Novičnik #1

Novičnik #2

 

Sedež:

Inovacijsko-razvojni inštitut
Univerze v Ljubljani
Kongresni trg 12
1000 Ljubljana

Poslovni prostori:

Inovacijsko-razvojni inštitut
Univerze v Ljubljani
Tržaška cesta 25
1000 Ljubljana

Sledite nam:

info@iri.uni-lj.si

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • youtube
IRI UL

© 2025 IRI UL | Vse pravice pridržane

  • Arhiv novic
  • Piškotki
  • Politika zasebnosti

Naša spletna stran v namen boljšega delovanja uporablja piškotke. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o piškotkih

Sprejmi Zavrni