Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani

Kongresni trg 12
1000 Ljubljana

T: +386 (0)1 241 85 97
E: info@iri.uni-lj.si


Kdo smo?

Kako do nas?

 trap ee
 EURL3A
 
 
 
 IRT3000
 trap ee

Energetski informacijski sistem


Pri energetski prenovi stavb je poleg investicijskih ukrepov (na primer: dodatna toplotna izolacije ovoja stavb, sanacije stavbnih sistemov) je možno doseči znatne prihranke z organizacijskimi ukrepi in pristopom aktivnega ravnanja z energijo. Pri izvajanje ukrepov varčevanja pa moramo najprej poznati trenutno rabo energije, za podatkovno bazo in ustrezne analitične izračune običajno uporabljamo t.i. energetske informacijske sisteme (EIS).
 
Del EIS je energetsko knjigovodstvo (obveza za stavbe javnega sektorja glede na energetski zakon), ki služi za vpisovanje podatkov računov o mesečnih stroških za energijo in vodo po različnih postavkah in omogoča primerjave po stavbah glede na vzroke rabe (temperaturni primanjkljaj, zasedenost objekta…) - osnova za ukrepanje in optimizacijo delovanja opreme ter podpora pri odločanju o investicijah.

IRI UL je skupaj z industrijskim partnerjem  razvil »Centralni energetski informacijski sistem UL«, ki je dostopen preko naslova https://energija.uni-lj.si/, ki stavbam UL omogoča izvajanje energetskega knjigovodstva.
 

Primer energetskega knjigovodstva

Uporabniku (strokovne službe, upravnik) omogoča spremljanje rabe energije glede na podatke iz računov, analizo strukture stroška in določitev prioritet za ukrepanje na podlagi finančnih kazalnikov. Primer FF: iz trenda rabe energije in stroškov je razvidno, da so vrednosti v letu 2012 bistveno manjše od 2011 ob nižjih zunanjih temperaturah, zmanjšani stroški so vezani na izvajanje ukrepov za varčevanje z energijo.
Primer energetskega knjigovodstva
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.